Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството

...
Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството
Коментари Харесай

Официално: Русия напусна зърнената сделка frognews.bg

Черноморската самодейност за зърно, сключена сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

 

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължение предвиждаше изтичането ѝ през днешния ден - 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че изискванията за ново удължение на зърнената договорка не са изпълнени.

 

" Фактически черноморското съглашение престана да важи през днешния ден ", уточни Песков и изрази страдание, че частта от договорката, касаеща Русия, по този начин и не е изпълнена до момента, заради което действието на съглашението е прекъснато.

 

Москва от дълго време се оплаква, че остават спънки пред нейния експорт на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени директни наказания от Запада, и сложи поредност от претенции, които съгласно нея не са били изпълнени.

 

Веднага откакто съветската част от договореностите бъде изпълнена, страната ни ще се върне към осъществяването на договорката, неотложно ", увери Песков.

 

Той посочи, че решението да не се възобновява съглашението не е обвързвано с нощната офанзива против Кримския мост, която той назова " терористичен акт " и упрекна Украйна.

 

Украинската войска позволява, че офанзивата може да е провокация от страна на самата Русия. Украинските медии обаче цитират анонимни източници, които настояват, че зад случая стои Службата за сигурност на Украйна.

 

" Между тези събития няма безусловно никаква връзка. Още преди терористичната офанзива позицията беше заявена от президента Путин ", безапелационен бе Песков.

Отделно, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова заяви, че днес Русия публично е уведомила турската и украинската страна, както и Организация на обединените нации, за възражението си против удължаването на съглашението.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР